Medisch Centrum Wilhelmina
Borgstee 17
9403 TS  ASSEN

telefoon (0592) 34 00 53

Voor een Routebeschrijving klik hier.© 2009
Medisch Centrum Wilhelmina
U bevindt zich hier: Diabetes Centrum Wilhelmina / Types diabetes

Typen diabetes

De meest voorkomende en bekende vormen van diabetes mellitus zijn: diabetes type 1 (vroeger ook wel kinderdiabetes genoemd) en type 2 (vroeger ook ouderdomssuiker of ouderdomsdiabetes genoemd). Wat is het verschil tussen deze vormen?

Type 1

Diabetes type 1 kan voorkomen op alle leeftijden, maar ontstaat meestal op jonge leeftijd. Dit is een auto-immuun ziekte, waarbij de insuline producerende cellen door het eigen lichaam worden vernietigd. Hierdoor maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan, met als gevolg dat suiker werkeloos in het lichaam blijft rondzweven. De bloedsuikerwaarde wordt hierdoor veel te hoog. Hierdoor ontstaan klachten, zoals vaak moeten plassen, dorst, vermoeidheid en gewichtverlies.

Type 2

Bij diabetes  type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline, maar niet genoeg om de glucose goed te kunnen verwerken. De alvleesklier zorgt meestal nog wel voor de minimale hoeveelheid insuline die het lichaam gedurende de dag nodig heeft. Alleen de extra suiker van het eten kan het lichaam niet opvangen. Een andere reden voor type 2 is dat er door het lichaam nog wel genoeg insuline gemaakt wordt, maar dat die zijn werk niet goed kan doen. De cellen kunnen de insuline vaak niet goed opnemen: ze zijn ongevoelig (=resistent). In beide gevallen blijft er te veel suiker in het bloed. De klachten zijn hetzelfde als bij type 1.
 
Type 2 komt ook voor op alle leeftijden, maar vooral bij ouderen en bij mensen met overgewicht. Aangezien steeds meer kinderen te dik zijn, komt deze vorm van diabetes nu steeds vaker voor op jongere leeftijd. Vroeger kwam diabetes type 2 eigenlijk bijna nooit voor bij jongeren, vandaar de vroegere benaming: ouderdomssuiker.

Zwangerschapsdiabetes

Deze vorm van diabetes komt voor bij zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap treden er wijzigingen op in de stofwisseling van koolhydraten. Er gaat bovendien meer suiker naar de foetus, terwijl de moeder meer vet gaat gebruiken als energiebron. Daardoor zijn de bloedsuikerwaarden ´s morgens lager dan normaal.
Bij vrouwen die zwangerschapsdiabetes ontwikkelen, geven deze veranderingen juist aanleiding tot hogere bloedsuikerwaarden. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben vervolgens een grotere kans dan normaal op de ontwikkeling van diabetes type 2.