Medisch Centrum Wilhelmina
Borgstee 17
9403 TS  ASSEN

telefoon (0592) 34 00 53

Voor een Routebeschrijving klik hier.© 2009
Medisch Centrum Wilhelmina
U bevindt zich hier: Diabetes Centrum Wilhelmina / Nieuwe waarden HbA1c

 Nieuwe waarden HbA1c

Graag willen wij u informeren over de verandering van de eenheid van de HbA1c-waarde, een belangrijke parameter in de behandeling van mensen met diabetes.

Vanaf 6 april 2010 verandert de eenheid van de HbA1c-waarde. Deze werd uitgedrukt als percentage en zal vanaf die datum worden weergegeven als mmol/mol. Het jaar 2010 wordt gezien als een overgangsjaar, waarin verschillende partijen de gelegenheid krijgen om aan de nieuwe eenheid te wennen en indien nodig aanpassingen te maken. Van 6 april 2010 tot en met 31 december 2010 rapporteren laboratoria de HbA1c-waarde in beide eenheden (percentage en mmol/mol). Vanaf 1 januari 2011 wordt HbA1c uitsluitend als mmol/mol gerapporteerd.

Reden

De reden voor deze verandering is wereldwijde harmonisatie. In verschillende landen zijn nu drie verschillende standaarden in gebruik. Wanneer straks alle landen dezelfde eenheid gaan gebruiken, wordt wereldwijde vergelijking van HbA1c-resultaten mogelijk.

Website

Op de website www.nieuwediabeteswaarde.nl vindt u alle informatie over de nieuwe eenheid van de HbA1c -waarde terug. De site bevat ook een omrekencalculator waarmee u de oude waarde naar de nieuwe waarde kunt omrekenen en omgekeerd. Deze site bevat voornamelijk informatie voor zorgverleners, klinisch chemici en patiënten.