Medisch Centrum Wilhelmina
Borgstee 17
9403 TS  ASSEN

telefoon (0592) 34 00 53

Voor een Routebeschrijving klik hier.© 2009
Medisch Centrum Wilhelmina
U bevindt zich hier: Diabetes Centrum Wilhelmina / Behandeling type 2

 Behandeling type 2

Sommige mensen denken dat het wel meevalt om diabetes type 2 te hebben, omdat u 'slechts' tabletten hoeft te slikken. Dat is niet de realiteit. Een 'beetje' diabetes bestaat niet. U moet, net als bij type 1 diabetes, de juiste combinatie zien te vinden van voeding, medicijnen, afvallen en bewegen. Dat is moeilijk, zeker als u al wat ouder bent. Als het u lukt, hebt u er echter veel baat bij. U voelt zich nu én later fitter, actiever en gezonder.

Behandeling

Het doel van de behandeling van diabetes type 2 is een zo normaal mogelijke bloedsuiker (tussen de 4 en 10 mmol/l). De behandeling bestaat uit drie onderdelen: voeding, bewegen en medicijnen.

Voeding

Mensen met diabetes type 2 zijn vaak te zwaar. Overgewicht is er de oorzaak van dat de insuline zijn werk niet goed kan doen. Daardoor wordt uw bloedsuiker te hoog. Afvallen is de eerste stap. Een dieet helpt u hierbij. Regelmatig eten en niet te veel calorieën door te letten op koolhydraten, (verzadigd) vet, eiwit en alcohol. Ook voor mensen zonder overgewicht is evenwichtige voeding belangrijk voor een goede bloedsuiker.

Beweging

Bewegen is gezond. Zeker als u wilt afvallen. Bewegen verlaagt de bloedsuiker en zorgt ervoor dat de insuline beter werkt. Het betekent niet dat u per se intensief moet gaan sporten. Regelmatig een eindje wandelen of fietsen is prima.

Tabletten

Als het niet lukt uw bloedsuiker normaal te houden door voeding en bewegen, wordt de behandeling aangevuld met tabletten. Deze tabletten moet u iedere dag of meerdere keren per dag slikken. Sommige tabletten werken al snel, bij andere duurt het wel drie maanden voor u resultaat ziet. Tabletten verlagen de bloedsuiker, maar er zijn verschillende soorten. Die zorgen ervoor dat: uw lichaam meer insuline maakt, of dat: suiker beter in de cellen wordt opgenomen, of dat: suiker minder snel vanuit het voedsel in uw bloed terechtkomt, of dat: de gevoeligheid voor insuline van de lever, de spieren en het vetweefsel wordt verhoogd en daardoor de insulineresistentie verminderd.

De tabletten verschillen ook in werkingsduur. Sommige werken een paar uur, andere de hele dag. De meeste tabletten kunt u het best op een vast tijdstip innemen, bij voorkeur voor of tijdens de maaltijd. Om hypo's (te lage bloedsuiker) tussen de maaltijden door te voorkomen, eet u tussendoortjes. Nieuw zijn tabletten die u wat meer vrijheid geven om op andere tijden te eten.

Een combinatie van verschillende tabletten is mogelijk. Soms kunnen tabletten bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, diarree of hypo's. Neem dan contact op met uw arts. Als het met een maximale dosering tabletten niet lukt uw bloedsuiker te regelen, is insuline spuiten de oplossing. Een combinatie van tabletten en insuline komt ook voor.