Medisch Centrum Wilhelmina
Borgstee 17
9403 TS  ASSEN

telefoon (0592) 34 00 53

Voor een Routebeschrijving klik hier.© 2009
Medisch Centrum Wilhelmina
U bevindt zich hier: Bekkenbodemkliniek MCW / Incontinentie / Aandrangsincontinentie

Urge-incontinentie of aandrangsurineverlies treedt op bij sterke aandrang: u moet steeds vaker plassen en wordt gehinderd door een steeds sterkere aandrang. In de stad worden alle toiletten opgezocht, een reis maken is een kwelling omdat steeds gestopt moet worden om een toilet op te zoeken. En bij het thuis komen gaat de deur soms niet snel genoeg open en verliest u de hele blaasinhoud. De blaas wordt hierdoor steeds kleiner en de tijd tussen toiletbezoeken steeds korter.


Voor urge-incontinentie helpt geen operatie. Blaastraining helpt wel, de blaas moet zich weer gaan gedragen zoals het hoort. De blaas is namelijk een opslagplaats voor urine waarbij makkelijk 350 ml opgeslagen moet kunnen worden. Het plassen moet uitgesteld kunnen worden totdat het uzelf goed uitkomt. Met andere woorden "u bent baas over uw blaas" en niet "uw blaas is baas over u".

 

Blaastraining gaat vaak met begeleiding van de fysiotherapeut en op den duur is het de bedoeling om het plassen geleidelijk aan wat uit te stellen tot een tussentijd van zo'n twee uur bereikt is. Voor aandrangsincontinentie zijn diverse medicijnen beschikbaar die goed kunnen helpen bij de behandeling. Niet iedereen reageert hetzelfde op een medicijn. Als het ene niet helpt is het de moeite waard een ander medicijn uit te proberen, want dat kan dan misschien wel aanslaan.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met aandrangsincontinentie zich veel ongelukkiger voelen dan vrouwen met inspanningsincontinentie. De behandeling is vaak langduriger en vergt een behoorlijk doorzettingsvermogen, maar heeft zeker kans van slagen.