Medisch Centrum Wilhelmina
Borgstee 17
9403 TS  ASSEN

telefoon (0592) 34 00 53

Voor een Routebeschrijving klik hier.© 2009
Medisch Centrum Wilhelmina
U bevindt zich hier: Bekkenbodemkliniek MCW / Incontinentie / Inspanningsurineverlies

Stress-incontinentie wordt ook wel inspanningsurineverlies of inspanningsincontinentie genoemd, omdat het vooral bij inspanning optreedt. Dat kan zijn hoesten of niezen, springen, sporten of bij tillen. Over het algemeen komt het vooral voor bij vrouwen die kinderen hebben gekregen. Vaak zijn de klachten in het begin nog niet zo ernstig, maar nemen ze langzaam toe. Zeker na de overgang willen de klachten nog wel eens verergeren.
Naarmate de inspanning groter is hebben vrouwen meer last van urineverlies. Vaak stoppen ze met sporten als de klachten te erg worden en dan wordt het wel minder, totdat ze ook bij minder inspanning, bijvoorbeeld het tillen van de wasmand last krijgen.

Vroeger kregen vrouwen met ongewenst urineverlies nogal eens te horen dat het erbij hoorde, zeker als ze kinderen hadden gekregen. Niet dus! Er is zeker wat aan te doen!
In eerste instantie kan bekkenbodemtraining in de vorm van spieroefeningen goed helpen. Onder leiding van de bekkenfysiotherapeut, een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenbodemklachten, kunnen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Zeker op relatief jonge leeftijd is hiervan veel succes te verwachten.

Als bekkenbodemtraining niet helpt kijkt de gynaecoloog of u in aanmerking komt voor een blaas-bandje, een zogenaamde Trans Obturator Tape. Deze wordt via een operatie onder narcose of met een ruggenprik aangebracht.
Voor lichte vormen van stress-incontinentie kunnen bepaalde medicijnen goed helpen.