Medisch Centrum Wilhelmina
Borgstee 17
9403 TS  ASSEN

telefoon (0592) 34 00 53

Voor een Routebeschrijving klik hier.© 2009
Medisch Centrum Wilhelmina
U bevindt zich hier: Bekkenbodemkliniek MCW / Verzakking / Wat zijn de klachten bij een verzakking?
In de ochtend, na een nacht rusten, zijn er vaak geen klachten. Met name na een dag inspanning van werken en tillen kan een verzakking wisselende klachten geven. Langzamerhand wordt de verzakking erger en ontstaat een moe gevoel in onderbuik en/of rug.
Bij een blaasverzakking heeft de patiënt vaak moeite met uitplassen, ook kan er een verhoogde blaasprikkeling optreden, aandrang om te plassen. Soms is er ook urineverlies.
Bij een darmverzakking zijn er vaak problemen met de ontlasting, bijvoorbeeld obstipatie (verstopping) of de ontlasting niet in één keer kwijt kunnen. Een bekende klacht is ook het ‘balgevoel’, het gevoel op een bal te gaan zitten. Soms is er ook letterlijk een balletje te zien, of wordt de baarmoedermond zichtbaar in de schede-opening.
Het is voor de vrouw vaak verwarrend dat de klachten zo kunnen wisselen. Na een periode van rust is de verzakking vaak verdwenen. Ook voor de dokter is het lastig om de ernst van de verzakking te beoordelen: ’s ochtends is er vaak niets te zien en aan het eind van de middag is er opeens een flinke verzakking.