Medisch Centrum Wilhelmina
Borgstee 17
9403 TS  ASSEN

telefoon (0592) 34 00 53

Voor een Routebeschrijving klik hier.© 2009
Medisch Centrum Wilhelmina
U bevindt zich hier: Diabetes Centrum Wilhelmina / Hypo en hyper / Wat is een hypo?

 Wat is een hypo?

Als er te weinig suiker in het bloed is (onder de 4 mmol/l) hebt u een hypo. Dit kunt u onder andere merken aan: zweten, trillen, hoofdpijn, duizeligheid, minder concentratie, moe zijn, hongerig en een wisselend humeur. Herkent u deze symptomen? Controleer dan uw bloedsuiker, neem 20 gram glucose, zoals zes tabletten druivensuiker of limonadesiroop en test na een kwartier nog een keer. Zit u nog te laag? Neem dan opnieuw glucose. U kunt ook vast gaan eten als het bijna tijd is voor ontbijt, lunch of diner.

Als u een ernstige hypo hebt, bent u verward en suf en kunt u zelfs buiten bewustzijn raken. Uw omgeving moet dan glucagon spuiten of een arts waarschuwen. Glucagon is een stof die er voor zorgt dat er snel extra suiker in uw bloed komt. Het is daarom belangrijk dat u of uw arts familie of collega's leert wanneer en hoe ze deze injectie moeten geven.

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een te hoge of een te lage bloedsuiker. Als u die weet te achterhalen, weet u beter hoe u in het vervolg een hypo of hyper kunt voorkomen. Mogelijke oorzaken:

  • te veel insuline spuiten;
  • alcohol drinken;
  • een ander eetpatroon (vakantie);
  • ziek zijn;
  • ongesteld zijn of zwangerschap;
  • zware lichamelijke inspanning;
  • stress;
  • te weinig eten/drinken.

Een enkele keer een hypo kan geen kwaad. Hebt u er regelmatig last van, dan is uw behandeling waarschijnlijk niet helemaal de juiste. Bespreek dit tijdens een consult. Met uw arts of diabetesverpleegkundige .Meestal zult u goed kunnen aanvoelen of uw bloedsuiker te laag is. Maar als het te vaak voorkomt, went u aan dat gevoel. U merkt dan op den duur niet meer dat u al (bijna) een hypo heeft. Controleer dus regelmatig. U kunt dan eerder en beter de symptomen herkennen en klachten voorkomen. Dat is beter voor nu én later.
Controle is bovendien belangrijk voor wie al langer diabetes heeft. Sommige mensen voelen hypo´s dan niet altijd meer goed aankomen.