Medisch Centrum Wilhelmina
Borgstee 17
9403 TS  ASSEN

telefoon (0592) 34 00 53

Voor een Routebeschrijving klik hier.© 2009
Medisch Centrum Wilhelmina
U bevindt zich hier: Diabetes Centrum Wilhelmina / Behandeling type 1 / Insulinepomp

Insulinepomp

Een insulinepompje is ongeveer acht bij vijf centimeter groot en wordt op het lichaam gedragen. Het pompje bevat een ampul insuline, een motortje met batterijen, een afleesscherm en bedieningsknoppen. Het is een soort infuus dat 24 uur per dag een beetje insuline aan het lichaam geeft.

De insuline loopt via een elastisch slangetje naar een naald(buis)je in de buik. Een speciale pleister houdt deze op zijn plaats. De pompgebruiker kan verder extra insuline bijgeven, bijvoorbeeld voor de maaltijden. Dat kan op elk gewenst tijdstip. Dit wordt bolussen of bijklikken genoemd.

Als u overstapt op een pompje, gaat u een intensieve tijd tegemoet. Samen met uw diabetesverpleegkundige zoekt u een pompje dat bij u past. Dat pompje moet geprogrammeerd worden en u moet ermee leren omgaan: instellen, bedienen en gebruiken. Ook is het belangrijk uw omgeving aan het pompje te laten wennen. Het pompje moet een plek in uw leven krijgen. Dat vergt handigheid en discipline. Een insulinepompje betekent niet dat u nergens meer op hoeft te letten. Maar als u ermee kunt omgaan, geeft het u veel vrijheid, meer regelmatige bloedglucosewaarden en een prettiger leven.

Voordelen

  • U hoeft niet meer te spuiten, maar slechts enkele keren per week de naald te verwisselen.
  • U kunt de (hoeveelheid) insuline nauwkeurig toedienen en per uur instellen. Op die manier bootst u de natuurlijke situatie van uw lichaam zo goed mogelijk na.
  • U krijgt meer vrijheid in wat u wilt doen, want u kunt de insuline makkelijker aanpassen aan wat u doet.
  • Uw bloedsuiker is meer regelmatig, daardoor voelt u zich prettiger en het verkleint de kans op problemen later.

Nadelen

  • U zit letterlijk en figuurlijk aan het pompje vast. Dat kan vervelend zijn bij bijvoorbeeld douchen, vakantie, sporten of vrijen. Daar moet u zowel emotioneel als praktisch mee om kunnen gaan. U kunt bijvoorbeeld het pompje even afkoppelen of u stapt tijdelijk over op de insulinepen.
  • Als u niet op de juiste manier met het pompje omgaat, kunnen er grote schommelingen ontstaan in uw bloedsuiker.
  • U moet vaak uw bloedsuiker controleren.
  • De naald van het pompje kan voor een allergische reactie of infectie zorgen.
  • Er is altijd kans op materiaalpech: u moet weten wat u moet doen als het pompje kapot is.